naZavody.cz
  • Všechny závody
  • Pro organizátory
  • Pro závodníky
  • Blog
  • Kontakt

Jak určit výši startovného vašeho závodu? 1. díl

13. 11. 2019

Určit cenu závodu je trochu oříšek. Jak to správně odhadnout, aby to závodníkům nepřišlo moc a zároveň se pokryly mnohdy vysoké náklady? Není 50 Kč málo a 500 Kč moc?

Na začátku si musíme položit otázku: Za co závodníci platí a co vlastně obsahuje náš závod?

Dejme tomu, že je zázemí v malém zahradním stanu, rozkládací stolek, malý barel s vodou pro závodníky, trasa závodu je značena krepovými proužky a v cíli první tři závodníci dostanou plastové poháry v celkové hodnotě 300 Kč. Pak je startovné 50 Kč za jednotlivce přiměřené.

Takové závody mají účast do 50 závodníků a příjmy se rovnají výdajům. Tyto malé závody mají své kouzlo a nikdo od nich nečeká kvalitní zázemí, čipovou časomíru, dobře zpracovaný web, prezentaci na Facebooku nebo profi fotografa na trati. Je to takový ten pohodový závod, kde zazávodíte v pár lidech i třeba jako trénink a s dobrým pocitem jedete hned domů do sprchy.

Na druhé straně za 500 Kč by měl závodník dostat daleko víc. Neměla by zde chybět čipová časomíra, možnost se napít nebo si nalít jak vodu, tak iontový nápoj před závodem i na občerstvovačce, třeba i jídlo v cíli v ceně, organizované parkování, místo k odpočinku po závodě (podle počasí i kryté) a celou akcí by měl provázet moderátor. Webové stránky by měly být na úrovni a online přihlášení a startovní listina samozřejmostí. Pokud je závodníků hodně, dají se připravit i startovní čísla se jménem závodníka, dárky do uvítací tašky (ideálně smysluplné) a dnes oblíbené medaile nebo pamětní předměty v cíli. I když na takových závodech bývá už slušná účast, startovné pokrývá jen asi polovinu nákladů. Na zbytek musíme najít sponzory, abychom mohli závodníkům dopřát takové služby a zážitek.

Jak tedy správně stanovit výši startovného? To není úplně jednoduchá otázka. Důležité je, si správně sestavit rozpočet. U prvního ročníku je to nejisté. Doporučujeme sepsat, co všechno byste chtěli na závodě mít a co nejdříve si zjistit, kolik peněz to bude stát. Což platí i pro další ročníky, ale tam už máte trochu zkušenosti a můžete líp odhadovat. Také byste měli vnímat spokojenost závodníků s akcí. Co jim na závodě chybělo, co naopak nevyužili, a pak se podle toho zařídit. Z vašeho seznamu vyjde částka, kterou bude závod stát a tyto finance budeme muset sehnat. Pro první ročník se držte při zemi, abyste do závodu kromě vašeho času nemuseli investovat i rodinné úspory.

Startovné by mělo být v rovnováze s kvalitou závodu - tedy tím, co závodník dostane. Velká většina účastníků chápe, že vytvořit závod s pořádným zázemím něco stojí, a tak se nebojte mít startovné vyšší. Tím se vám uvolní ruce, můžete investovat do dalšího vybavení nebo toho zkrátka nabídnout víc.

V příštím díle článku se podíváme na praktický příklad počítání startovného, aby bylo všechno jasné.


Službu naZavody.cz jsme vytvořili, aby mohli mít malé i velké závody jednoduše a rychle základní webovou stránku s online registracemi a startovní listinou. Rovněž vám můžeme nabídnout konzultace k samotné organizaci. Stačí nás kontaktovat.

Pořádáte závod?
Můžeme vám pomoci

Služba naZávody.cz je registrační systém přizpůsobený pro závody a sportovní akce. Správa startovních listin, automatické kategorie, statistiky, párování plateb a mnoho dalšího. Zjednodušení práce organizátorům a snadné přihlašování pro závodníky.

Více informací
Administrační prostředí
naZavody.cz s.r.o. © 2023