naZavody.cz
  • Všechny závody
  • Pro organizátory
  • Pro závodníky
  • Blog
  • Kontakt

Dotazník pro závodníky 2023

19. 05. 2024

Ke konci roku 2023 jsme, jako každý rok, udělali průzkum mezi závodníky, abychom zjistili, jak se závodníci chovají a co je pro ně důležité. Případně, co chtějí na závodech.

Účast na dotazníku byla nejvyšší v historii a to díky velkému zájmu organizátorů, kteří dotazník sdíleli a 601 respondentů je úžasné číslo. Většinu z dotázaných tvoří muži cca 56 %, žen bylo 44 %, což je 10% nárůst odpovědí u žen.

Věkový průměr je kolem 40 let. Je vidět že silné ročníky, které sportovali stále sportují, jen každý rok jsou o rok starší.

graf 0

Nejvíce odpovědí jsme měli od běžců 69 %, další silnou skupinou byli s 24% cyklisté a třetí byli triatlonisté a Canicross shodně s 21 %

graf 1

Co se týče počtu absolvovaných závodů za rok, tak zde je škála celkem široká. Ale oproti loňskému průzkumu závodníci více závodili. Nejsilnější skupina (27 %) absolvovala více jak 15 závodů. 24 % závodníků se účastnilo 7 až 10 závodů a 23 % závodníků absolvuje 4 až 6 závodů.

graf 2

U typu závodu byla jasná převaha klasiky (95 %). Třetina (29 %) závodníků si vybírá závod podle seriálu a virtuální (5 %), nebo charitativní (17 %) jsou jen zlomkem. Průměrný závodník si zvolí klasický závod bez seriálu. Závod v seriálu u vám může přinesl nové závodníky, ale asi to nebude výrazné množství.

graf 3

Otázku „Podle čeho si vybíráte závod?” je odpověď jasná: závod musí být v dojezdové vzdálenosti (72 %) a musí mi sedět obtížnost (78 %). Dalšími faktory výběru jsou: výše startovného (32 %), kvalita zázemí a služeb (28 %) a podle kamaráda (39 %). Tedy průměrný závodník dorazí na závod kousek od bydliště s kamarádem.

graf 4

99 % závodníků využívá online registrace a dnes je vnímá jako standard.

graf 5

Při online registraci závodnici hlavně plánují (65 %) a také využívají levnějšího startovného (56 %). Také důvodem pro využití online registrací je možnost pozdějšího příjezdu na závod (45 %), protože většina povinností je již hotová. Také jistota místa na startu není zanedbatelná (27 %) a 21 % závodníků nemá jinou možnost, protože online registrace vyžaduje organizátor.

graf 6

Většina závodníků (69 %) registruje jen sebe a 39 % registruje občas své kamarády nebo kolegy.

graf 7

Z průzkumu vyplývá, že většině závodníkům vadí samotná registrace do systému přihlášek.

graf 8

Meziročně se trend v tématu „Co závodníků vadí na online registrací“ nezměnil.

35 % závodníků vadí, když nevědí jestli organizátor eviduje jejich platbu. 28 % vadí zdlouhavé formuláře a asi i zbytečné kolonky.

30 % závodníků vadí závodníkům nemožnost si opravit registraci, nejasné pokyny k platbě a nutnost přihlašování se do registračního systému. Pod 20 % jsou povinné údaje, které by mohli být volitelné, neustále vyplňování stejných údajů a pouze 9 % nevadí nic.

graf 9

Platba startovného online je pro drtivou většinu samozřejmostí (95 %). 50 % závodníků platí převodem a 45 % platí kartou. Z plateb převodem vybralo 20 % závodníků možnost platby pomocí QR kódu a 30 % klasickým převodem. Jen 5 % platí až v den závodu. Ze zkušeností, kterou máme, můžeme říct že většina plateb kartou a QR plateb probíhají ihned po registraci.

graf 1

Velkou otázkou bylo, co závodníci považují jako standard na závodech a co by chtěli mít jako standard na závodech. Z 25 možností vypíšeme 10 TOP.

Co vnímají závodníci jako standart na závodech:

  1. Online registraci - 77 %
  2. Čipovou časomíru - 65 %
  3. Zajištěné parkoviště - 58 %
  4. Drobné občerstvení v cíli, nebo během závodu - 58 %
  5. Zveřejnění výsledků ihned po závodě - 57 %
  6. Možnost si zakoupit občerstvení v zázemí - 54 %
  7. Vyhlášení vítězů dle věku - 48 %
  8. Medaile nebo jiná upomínka ze závodu - 46 %
  9. Startovní číslo, které nemusí vracet - 45 %
  10. Zdravotní zajištění na trati a v cíli - 43 %

graf 1

Co by závodníci chtěli jako standart na závodech:

  1. Online registraci - 50 %
  2. Zveřejnění výsledků ihned po závodě - 49 %
  3. Zajištěné parkoviště - 48 %
  4. Fotografie ze závodu zdarma - 48 %
  5. Čipovou časomíru - 44 %
  6. Drobné občerstvení během závodu nebo v cíli - 41 %
  7. Kryté zázemí pro případ špatného počasí - 40 %
  8. Možnosti si zakoupit občerstvení v zázemí - 38 %
  9. Rychlý výdej startovního čísla - 38 %
  10. Možnost si natočit vodu, nebo iontový nápoj zdarma - 38 %

graf 1

Cena startovného je velmi zajímavé téma každý rok a je vidět, jak závodníci vnímají kvalitu závodu verzus cenu a v letošním roce je při cenách vidět i vliv inflace. Řekl bych, že závodům za 50 i 100 Kč už odzvonilo. Taky co za tu částku dneska koupíte 🙂. První dotaz byl, kolik by byli závodníci ochotni zaplatit jen za závod. 101 až 200 Kč (37 %) a 201 až 500 Kč (41 %). Pokud si závodnici dorazí zasportovat, tak není problém mít startovné i 200 nebo 250 Kč.

graf 1

Druhý dotaz byl, kolik by zaplatili za závod s malý dárkem nebo medailí. Drtivá většina (49 %) se shodla na 201 až 500 Kč, (17 %) 101 až 200 a 21 % 501 až 750 Kč. Je vidět jakou cenu má medaile, nebo trefný dárek.

graf 1

Poslední dotaz na cenu startovného byl na závod s dárkem a jídlem po závodě. Jak je z grafu vidět, většina závodníků označila cenu kolem 550 Kč. Závodníci jsou si plně vědomi cen a 201 až 500 Kč by zaplatilo 34 % závodníků, 501 až 750 Kč by dalo 33 % a 750 až 1000 Kč by bylo ochotných zaplatit 17 %.

graf 1

Poslední, co nás zajímalo, bylo, jestli závodníci kontaktují organizátory a z jakých důvodu. Je super že 59 % závodníků nekontaktuje organizátory, a pokud ano, tak většinou s úpravou svých registracích údajů (30 %) nebo přeregistrací (24 %), 18% chtělo zrušit registraci úplně a 14 % chyběli na webu nějaké informace o závodu.

graf 1

Co chtějí respondenti vzkázat organizátorům:

  • neskutečně široký pojem, na závodech v běhu platím na místních závodech 50-150,- a do toho se žádný triatlon nemá šanci vejít.”
  • 100% top jsou vaše medaile. Miluju je . Celý závod máte vymakaný a super. Ale dle mého názoru drahý. 799 Kč za závod bez občerstvení je hraniční cena.. uvádíte že dokonce roku je snížena cena, ale přitom to tak stojí celý rok a snížené a zvýhodněné to není. Tahle malá lež mi vadí. Přeji hodně zdaru ve vaší práci .
  • byla bych radši, kdyby bylo víc “malých” a “levných” závodů s památeční medaili (občas stačí “něco na provázku” na památku) než velké závody, které se převážně konají ve velkých městech…
  • Bylo by dobré omezit na závodech jednorázové plasty. Více využívat opakovaně použitelné kelímky. Těch zbytečných odpadů po závodech je moc.
  • Bylo to supr a pokud budu živá, přijedu zase.
  • cena za to, kolik jsem ochotný zaplatit se těžko určuje. Záleží na velikosti závodu, místě i atraktivitě trati.
  • Co byste chtěli
  • “Co vidím jako věci, které bych si přála jako standard:
  • Mapa max 1:10 000 pro veterány (uvidíme lépe)
  • U čísel kontrol mít vytištěný kód kontroly. (mnoho lidí třeba nebude disk)
  • Školka pro hlídání dětí - neocenitelný faktor pro rodiče.
  • Standard by mělo být vyhlášení malých dětí do 10 let, tedy HDR, HD10N a HD10, stoupnout si na vyhlášení před všechny, to je více než drobnost po doběhu.
  • A co udělat soutěž pro stavitele o nejlépe postavenou trať (dětská/hlavní/veteránská) roku dle disciplín a žebříčků?
  • Hlavně ať do budoucna zůstane orientak stále sportem pro hobíky a ne zejm. pro vydřené atlety”
  • Děláte to skvěle ale skoro na všech cyklo závodech chybí medaile. Jako u běhů, lyžařských závodech atd. V tom jsou cyklo závody nejslabší. Z medaile má člověk radost a hlavně nějakou památku.
  • Díky za vaše nadšení, trpělivost a lásku, se kterou to děláte…a prosím, nezapomínejte na “hobbíky”, převážně tvoříme atmosféru závodu, i když víme, že na bedně nikdy stát nebudeme;-))
  • Doporučila bych organizátorům před vyhlášením vyvěsit výsledkovou listinu, kterou si závodníci mohou zkontrolovat. Je to vždy necitlivé, když někoho “sundávate” z bedny a někdo jiný před spoustou lidí ukazuje na hodinkách, že běžel rychleji.
  • Dost bylo pamětních medailí, raději jídlo po závodě za rozumně vyšší startovné.😉 Díky Marek
  • Držím Vám palce do budoucna. Váš závod jsem ještě nejel, ale líbí se mi jak to děláte.
  • Hraju na klavír v bordelu
  • Jsem ochoten akceptovat vyrazne vyssi cenu startovneho za triatlon oproti klasickemu bezeckemu zavodu.
  • Jsem organizátor a také občasný účastník sportovních akcí - srovnávám také s hobby hokejem, badmintonem, florbalem či fotbalem
  • Každá medaile nebo suvenýr je nádherná vzpomínkami po mnoha let. Rád se podívám na suvenýr a hned mi naskočí vzpomínky.
  • Kdyby se zvládlo řešení elektronických peněženek přímo v orisu, tak by pro kluby nebylo tak administrativně náročné provozovat hromadné platby za klub. Občas organizátor špatně nastaví ceny za 2 termín (nevím jak), ale náš systém (ano, je to náš problém) to nepobere a přihlašuje v druhém termínu za původní cenu, stane se, že omylem odešleme špatnou částku, dohledáváme padesátikoruny.. strašná práce. Většina to děláme po večerech a nemáme kapacity na to řešit účetnictví. Tohle by určitě moc pomohlo hodně klubům, které v tom mají hokej (my už ne, ale dost to bolelo a občas ještě píchne).
  • Medaile, triko a podobne je neco, co nevyzadauji, zbytecne prodrazuje startovne…
  • Moc děkujeme za vaši organizaci! <3
  • Moc vam dekuji za organizaci supr zavodu. I kdyz mi to v roku 2024 nevyjde z duvodu kolize zavodu co mame v praci ale budu se tesit na dalsi rok.
  • Mrzí mne zrušení kategorie 50 +, která byla vsude nez jsem dosáhla této kategorie ….
  • “Na některé otázky s jedinou možnou odpovědí se těžko odpovídá, mělo (mohlo) by být více možností. Např. ""Kdy se registrujete na závod?"" bych klidně vyplnil 2 možnosti, tedy dle zvýhodněné ceny a potom, kdy skutečně vím, že pojedu. Rovněž některá rozmezí cen jsou více méně zbytečná, asi by stačila jen horní hranice. Též by bylo vhodné v této otázce více specifikovat druh závodu. Někdy se rozhoduji dle druhu závodu (atletika, OB, disciplína v OB), jindy dle atraktivity místa, jindy dle dostupnosti místa konání, možnosti ubytování, dle data apod. Těch možností je skutečně více a záleží na momentálním rozpoložení ;)
  • Ale děkuji za možnost vyplnit formulář
  • Luboš”
  • Na vsech zavodech jsem se zatim setkala s obcerstvenim v cili ale ani jedno obcerstveni nebylo bez lepku nebo laktozy pro pripad intolerance zavodnika, i kdyby jen ovoce, vetsinou byla polevka(lepkova) nebo kobliha ci jina sladkost nebo chlebicek.
  • Naprosto klíčová je uzavřená cyklistika!!
  • Nemuzu jist laktozu, takze bych uvital u závodů, kde se ve startovnim balicku davaji tycinky / nebo obcerstveni behem zavodu - aby byla bezlaktozova verze :)
  • Nemůžete porovnávat závod na 10km a například Czechmen, jak v cenové relaci tak v zázemí závodu.
  • nepotrebuju pametni medaile ani jidlo v cene. Bylo by dobre dopredu vedet, jestli na zavode bude moznost obcerstveni koupit - a jake.
  • Neslučovat věkové kategorie
  • Nesouhlasím s asfaltovými povrchy na canicrossových závodech
  • Nespravedlivě genderově nevyvážené kategorie. Muži kategorie 60 i 70 a ženy pouze 50 plus, nebo často jen 40plus, i když má třeba už 65, tak nemá šanci atd. Takže jak jsou starší ženy znevýhodněné v práci, tak i ve sportu.
  • Pokud zjistím těsně před závodem, že se nemohu z jakýchkoli důvodu zúčastnit, byla bych ráda, aby se cena startovného vrátila či převedla na jiný závod. Např. Zkoušela jsem prodat, již nikdo nechtěl, bylo by dobré vrátit alespoň část startovného či převést na příští ročník. Jeden z příkladů, na které koukám při registraci.
  • “Preferovala bych, pokud v ceně nebudou upomínkové předměty (medaile, dárek) a o to byla cena závodu levnější. Někdy jsou ty dárky nesmyslné a pokud jezdí člověk na více závodů, tak pak má upomínkových předmětů/medailí plno, že neví co s tím. Takže raději levnější cena a upomínkové předměty nabídnout na prodej těm, kdo o to stojí.
  • V otázce Podle čeho si vybíráte závody chybí varianta: Podle atraktivity lokality, což je pro mě důležité.”
  • prosím o kategorii ženy 50+ :)
  • Přála bych si aby byly podle kategorií spravedlivě rozděleny ženy…50+…obě tratě …po padesátce je už každý rok znát…je to smutné,že se tak parádní závod chová k starším ženám tak macešsky…
  • registrace - lze využít některou z identitních služeb (např. MojeID - www.mojeid.cz a tam si vy, jako organizátor navolíte, jaké údaje chcete a už se předvyplní). Jinak je u vás všechno v pořádku. Platba - pokud je možnost platby i převodem, tak je fajn, když se vygeneruje QR kód (teď si nevybavuji, zda to máte, či nikoliv). Díky moc!
  • Registraci zadávám přes online systém oddílu a oddíl i platí startovné převodem hromadně
  • “Sporty, které dělám a které uvádíte se EXTRÉMNĚ liší, zejména co se týče standardů i
  • odpovědí na některé otázky (např. cena startovného)”
  • Standard by měly být také dostatek odpadkových košů na psí bobky, třídění odpadu (aspoň plast), super by byl nějaký zdravotní point, kde vám pomůžou zavázat vymknutý kotník či vydesinfikovat odřeninu po pádu.
  • Standardem by dále určitě měl být dostatek toalet a při canicrossových závodech dostatek košů/pytlů na vyhození psích exkrementů. Skvělé je, když jsou k dispozici kvalitní fotky, a to zdarma ke stažení a do pár dní po závodě.
  • Těším se na 2024 ♥️♥️
  • Učastnická medaile/upomínka ze závodu je pro mě základ.Do sbírky. ;-) palce nahoru a velké díky všem pořadatelům
  • Vokolo priglu je nejlepší závod, kterého se každý rok s láskou a vášní účastním. Proč? Když Vám na startu pustí “Eye of the tiger”, když Vám během trati fandí stovky lidí, když běháte tak krásnou trať… Vokolo priglu is simply the best!
  • Vzkázal všem, že je hezké dostat v cíli cokoliv jako upomínku, začínáme závodit tím pádem úplně na bednu nemáme a je smutné když si neodvezeme ze závodu nic krom fajn pocitu, věřím že začínajícím běžcům by to udělalo radost. Všem!
  • “Zajímavý formulář, bylo by fajn mít něco podobného jen pro OB a tím pádem více specifikovat otázky.
  • Nejvíc bych v OB uvítala možnost startu kdykoliv, jako je to např. při PPŽ. „Děkuji, že se ptáte.“

EXCEL s výsledky

Pořádáte závod?
Můžeme vám pomoci

Služba naZávody.cz je registrační systém přizpůsobený pro závody a sportovní akce. Správa startovních listin, automatické kategorie, statistiky, párování plateb a mnoho dalšího. Zjednodušení práce organizátorům a snadné přihlašování pro závodníky.

Více informací
Administrační prostředí
naZavody.cz s.r.o. © 2024