naZavody.cz
  • Všechny závody
  • Pro organizátory
  • Pro závodníky
  • Blog
  • Kontakt

Dotazník pro závodníky 2022

04. 03. 2023

Ke konci roku 2022 jsme udělali, jako již tradičně, průzkum mezi závodníky, abychom zjistili jak se závodnici chovají a co je pro ně důležité, případně chtěné na závodě.

Účast na dotazníku byla o něco slabší než v uplynulém roce, ale zapojení skoro 480 respondetnů hodnotíme jako pěkný výsledek. Většinu z dotázaných tvoří muži cca 66 %, žen bylo 34 %.

Věkový průměr je 40 let. Což je o rok více než loni. Nejsilnější věkové zastoupení bylo 35-39 let (21 %) a 40-44 let(18,5 %), tedy střední věk. Další dvě silné skupiny byli 30-34 let(16,5 %) a 45-49 let (17 %).

graf-0.png

Nejvíce odpovědí jsme měli od běžců 79 %, další silnou skupinou byli cyklisté 44 % a třetí byli triatlonisté 15 %

graf-1.png

Co se týče počtu absolvovaných závodů za rok, tak zde je škála celkem široká. 24 % závodníků se účastnilo 7-10 závodů a 25 % závodníků absolvuje 4-6 závodů. Tedy průměrný závodník se účastní 7 závodů za rok.

graf-2.png

U typu závodu jasná převaha byla klasický – 92 %. Třetina (34 %) závodníků si vybírá závod podle seriálu a virtuální (7 %) nebo charitativní (17 %) jsou jen zlomkem. Průměrný závodník si zvolí klasický závod bez seriálu. Závod v seriálu u vám může přinesl st nové závodníky, ale asi jich nebude výrazné množství.

graf-3.png

Ze všech dotázach si 60 % všimla, že pandemie negativně ovlivnika konání závodů, tedy závodili méně, protože se závody nekonali. 25% závodilo zhruba stejně.

Otázku „Podle čeho si vybíráte závod?” je odpověď jasná, závod musí být v dojezdové vzdálenosti (65 %) a musí mi sedět obtížnost (85 %). Dalšími faktory výběru jsou výše startovného 38 %, kvalita zázemí a služeb 27 % a podle kamaráda 31 %. Tedy průmysl měrný závodník dorazí na závod kousek od bydliště s kamarádem.

graf-4.png

Online registrace - závod, který je nemá je out! 99 % závodníků využívá online registrace, z toho 66 % závodníků vždy když je to možné a 33 % pokud si je jistý, že se závodu zúčastní. Důvody online registrací jsou jasné. Závodnici plánují 59 %, rádi využijí levnějšího startovného 47 % a šetří jim to práci 40 %, taky jsou rádi že mohou zaplatit dopředu 33 %.

graf-5.png

Většina závodníků (77 %) registruje jen sebe a 34 % registruje občas své kamarády nebo kolegy.

graf-6.png

Co závodníků vadí je skutečnost, když nevědí jestli organizátor zaevidoval jejich platbu (35 % respondentů) a s tím souvisí i nejasné pokyny k platbě. Další skupina co závodníci neradi dělají, je vyplňování zdlouhavých formulářů a neustále vyplňování stejných údajů. 28 % dotazovaných vadí i fakt, že se musí přihlašovat do registračního systému.

graf-7.png

Platba startovného je pro drtivou většinu samozřejmostí 89 %, z toho 35 % platí předem, protože to je levnější a 54 % protože je to pohodlné a mají jisté místo na startu. 10 % závodníků s platbou čeká na poslední chvíli, vyčkávají na počasí a na to, zda stihnout na závod natrénovat.

graf-8.png

Platby kartou okamžitě po registraci vyhrávají na plné čáře a chce tak platit 73 % závodníků. Později převodem 26 % a kartou by platilo 20 %. V místě závodu by platbu využilo 17 % a stejné procentu i hotovost. Tedy průměrný závodník vám startovné zaplatí ihned po registraci kartou.

graf-9.png

Co závodnici požadují za standard na závodě:

67 % - online registrace

65 % - drobné občerstvení během závodu nebo v cíli

62% - čipovou časomíru

58 % - občerstvení v ceně startovného

53 % - vyhrazené parkování

52 % - startovní číslo, které nemusí vracet

50 % - rychlé odbavení při akreditaci

Pod 50 % jsme považovali, že to závodnici za standard nepovažují:

45 % - medaile ze závodu nebo nějaká upomínka

42 % - možnost si zakoupit občerstvení v zázemí závodu

39 % - možnost si natočit vodu nebo iontový nápoj zdarma

35 % - sprchy / mytí kol

13 % - zkušený a sportu znalý moderátor

20 % - jméno na startovním čísle

27 % - možnost platit kartou

graf-10.png

Cena startovného je velmi zajímavé téma. Lidé asi znají cenu kvalitního závodu a občas vyšší cena jim nevadí. Řekl bych, že závodům za 50 Kč už odzvonilo. Taky co za tu částku koupíte 🙂. První dotaz byl, kolik by byli závodníci ochotni zaplatit za závod bez ničeho 0-200 Kč 43 % a 200-500 Kč 43 %, tedy holý závod bez dárku můžete realizovat za 200 Kč a na závodníky to nebude mít vliv.

Druhý dotaz byl, kolik by zaplatili za závod s malý dárkem nebo medailí. Zde už závodníci vědí, že to něco stojí a 11 % by zaplatilo do 200 Kč, 200-500 Kč by zaplatilo 51 % a 500-750 Kč 25 %. Tady je asi správná částka 500 Kč.

Další dotaz byl na cenu za závod s dárkem a jídlem po závodě. Závodnici jsou si plně vědomi cen 200-500 Kč byl zaplatilo 27 %, 500-750 Kč by dalo 38 % a 750-1000 Kč by bylo ochotných zaplatit 23 %. Zde také nemají problém závodníci si připlatit a 650-750 Kč je dle průzkumu ta správná cena.

graf-11.png

Poslední, co nás zajímalo, bylo, jak často závodníci kontaktují organizátora kvůli změně/úpravě registrace. Je velmi dobré říct, že až 48 % závodníků nás organizátory „neotravují“, 25 % kvůli změně registrace na někoho jiného a zbylých 27 % kvůli překlepu v registraci. No snad se to bude zlepšovat.

graf-12.png

Co chtějí respondenti vzkázat organizátorům:

  • Takovéhle dotazníky jsou potřeba. Zpětná vazba je důležitá pro rozhodování organizátora, jak zlepšovat svůj závod.
  • Díky, že v dnešní době máte energii a chuť cokoli organizovat :-***
  • Chápu, že pořádání závodů je náročné časově i finančně, ale uvítala bych “základní” startovné pro “hobíky”, kteří nejsou v lize ani nezávodí za sportovní týmy. Téměř jistě nemají šanci vyhrát ani se umístit. Startovné tak bývá velmi vysoké.
  • Více toalet.
  • Závody si často vybírám i podle toho, jak je trasa hezká, ne jen podle náročnosti.
  • Děkuji všem za dětské závody. Jezdíme všude možně Středočeský kraj občas i Jihočeský kraj
  • Vybírám závod i podle předchozí zkušenosti s organizací. Některé jezdím pravidelně, na jiné už nejdu. Registrační systémy mám rád, vidím jiné závody, okamžité výsledky, srovnání s jinými ročníky, hledám přes ně i nové závody. Často postrádám standard jako dostatek toalet a také úschovnu před startem.
  • Co se týče výše startovného.. Je to hodně individuální, záleží o jaký typ běžeckého závodu se jedná, v jaké lokalitě a na délce/obtížnosti. Za OCR závody a za hladké závody v pro mě zajímavé lokalitě jsem ochotna zaplatit větší částku. Často využívám možnost dobrovolničení a závod běžím “zadarmo”.
  • Platba apple pay.
  • Dost bylo dárků a pamětních medailí, raději levnější startovné.
  • Zaměřit se na ekologii pořádaných závodů. Zejména možnost třídění odpadu a dostatečné množství odpadkových košů. Co nejvíce omezit plasty, zajistit dostatek mobilních WC, aby účastníci neznečišťovali okolí centra závodu. Pokud se jedná např. o závody MTB uvést trať závodu do původního stavu, tzn. zahrabat vzniklé rýhy, výmoly vyjeté koleje.
  • Otázky o ceně jsou zvláštní, jezdím na malé běžecké akce, protože jsou levnější. Za půlmaraton se mi nechce dávat více jak 300, ale závod v dlouhém triatlonu prostě levný není. A nezbývá než to respektovat.
  • Platby kartou a online registrace jsou základ v dnešní době 😉.
  • Je fajn, když je na závodech WC.
  • Kolik jste ochotni dát - chybí možnost, že si chce člověk jen zazávodit a o žádné věci navíc nestojí.
  • Lépe vyznačit trať, každý rok někdo zabloudí. Odbočky ve sjezdech primárně.
  • Trasa závodu by měla jít stáhnout do mobilu. Ale třeba se mýlím a ta možnost existuje. Jinak závod jsem jel letos potřetí a maximální spokojenost. Momentálně mě nic nenapadá co bych mohl vytknout.
  • Rozšířit věkové kategorie.
  • Preferuji levnější závody bez kravin okolo - opravdu není potřeba triko a medaile z každého závodu.
  • Lepší organizace úschovny zavazadel, po doběhu mohla byt přímo v cíli umístěná obyč. voda, určitě by potěšila.
  • Na závody jezdím především s dětmi- velmi mi vadí, pokud může někdo startovat ve více kategoriích současně (ve své i se staršími).
  • Někde chybí více věkových kategorií.
  • Za bonusovou hodnotu pri zavodu povazuji aspon provizorni zazemi - lavicky, stoly a pod. k odlozeni veci.
  • Trochu zavádějící jsou pro mě otázky na to, kolik jsem ochotný dát za závod s dárkem nebo i s jídlem. Při rozhodování, jakého závodu se zúčastním to pro mě totiž není příliš důležité. Pokud pro mě bude závod dostatečnou výzvou, kvůli níž věnuji spoustu času tréninku, tak pro mě bez ohledu na benefity nebude cena zas tak důležitá.
  • Osobně respektuji podmínky, jaké organizátor nastaví, a jsem vděčný za snahu a organizaci. Nevadí mně závod bez jakéhokoliv materiálového zabezpečení, ale případné vyšší startovné musí mít opodstatnění.
  • Zavod si vybiram podle kvality trati, ale taky startovniho pole. Pomerit se s jinymi spickovymi zavodniky je fajn. A pak samozrejme clovek vybira zavod podle historie a nejakeho vehlasu.
  • Jo chci, a to aby si všichni, co pořádají jakýkoliv závod uvědomili, že se závodů neúčastní jen namakanci, ale i normální lidi. Tudíž by to chtělo vytvářet kategorie odděleně, profi a hobby.
  • Cena startovného by mnohdy byla nižší, kdyby moderátoři nebyli známé osobnosti, herci apod.
  • Mám rád všechny závody MTB Maraton (malé nebo velké) - rád se svezu. Cenu za závod nijak zvlášť neřeším (do 1000Kč bez problému). Závody jezdím každý víkend když jsou do cca 200Km od Prahy.
  • Určitě ocením nějaké jídlo po závodě (nemusí být nijak ""úžasné"") Jen abych trochu “načerpal energii”.
  • Jediné co nemám rád je špatně značená trasa To jediné mi zkazí dojem ze závodů.
  • Kolik jsem ochotný dát za závod se spíš odvíjí od prestiže. Za půlmaraton v Kardasce dávám rád 400kc, za půlmaraton ve Valencii 3000,-. Obojí dává medaili, občerstvení atd. 🤔
  • Hodně záleží na trase závodu, resp. prostředí, ve kterém se nachází. Pokud je závod můj oblíbený, jsem ochotna zaplatit za startovné víc. Taky je super, když mají závody hlídání dětí, jinak musíme odvazet deti k babickam, což jsou casto 100ky kilometru, když závod není daným směrem.

Pořádáte závod?
Můžeme vám pomoci

Služba naZávody.cz je registrační systém přizpůsobený pro závody a sportovní akce. Správa startovních listin, automatické kategorie, statistiky, párování plateb a mnoho dalšího. Zjednodušení práce organizátorům a snadné přihlašování pro závodníky.

Více informací
Administrační prostředí
naZavody.cz s.r.o. © 2023